centrifugaalpomp

De centrifugaalpomp

Het zijn vaak centrifugaalpomp die in de praktijk worden gebruikt. Dat komt omdat het een betrouwbare pomp is. Het is een pomp die in principe uit weinig onderdelen bestaat, zodat er niet snel wat stuk kan gaan.

centrifugaalpomp
Het gebruik
Centrifugaalpompen worden gebruikt voor het verpompen van vloeistoffen, bijvoorbeeld water. Zoals het woord centrifugaalpomp al doet vermoeden, wordt de vloeistof verpompt door middel van centrifugaal krachten. In het pomphuis zit een waaier die gebogen schoepen heeft. De pomp heeft een aanzuigopening en een persleiding. De aanzuigleiding zit op de hoogte van de instroomopening van de waaier. De persleiding zit aan de afvoerzijde van het pomphuis. Wanneer de pomp wordt aangesloten gaat de waaier met de gebogen schoepen draaien. De vloeistof in de pomp wordt door de middelpuntvliedende kracht naar buiten gedrukt en zal via de persleiding wegstromen. Op dat moment zal er in het hart van de pomp vloeistof wegstromen. Hier ontstaat er een onderdruk en zal de pomp vloeistof aanzuigen. De aangezogen vloeistof wordt weer naar buitengedrukt en zo zal de pomp de vloeistof verpompen.

Een centrifugaalpomp is klein van afmeting en de constructie is eenvoudig. Er is aan de pomp weinig onderhoud nodig, omdat er niet snel wat stuk gaat. Wanneer hij in werking is, zal de afvoer gelijkmatig zijn.