Handpalletwagen, heel handig met pallets

Voor het verplaatsen van pallets is een handpalletwagen heel nuttig. Die werkt hydraulisch. Dat is een technologie die ook voor sommige autokrikken wordt gebruikt. Door een pompmechanisme wordt de druk op hydraulische olie vergroot en die beweegt een cilinder omhoog. Je kunt zo met geringe kracht relatief zware voorwerpen optillen. Een handpalletwagen heeft ook hydraulische cilinders en de boom waarmee je de palletwagen voorttrekt, wordt tevens gebruikt voor het pompen. Een andere naam voor handpalletwagen is daarom pompwagen. Door het pompen komt de pallet van de grond en wordt zo verplaatst. Op de boom zit een handel, waarmee de druk weer kan worden verlaagd en dan komt de pallet omlaag.

Toepassingen

Handpalletwagens worden uiteraard in magazijnen gebruikt. Zolang pallets op de grond staan, kan dat. Pallets kunnen met die wagens niet meer dan 15 – 20 cm worden opgeteld. Pallets opstapelen, kan er bijvoorbeeld niet mee. Daarvoor is een heftruck nodig. Vrachtauto’s die producten op pallets vervoeren, hebben meestal een handpalletwagen achterin. Zo’n vrachtauto heeft dan een hydraulische laadklep nodig om de handpalletwagen met gevulde pallet naar grondniveau te laten afdalen en omgekeerd in te laden. Bij distributiecentra is dat vaak niet nodig. Dan zijn er voorzieningen opdat de laadklep alleen maar open en dicht hoeft te gaan.

Enige technische gegevens

De volgende afmetingen zijn min of meer standaard:

  • twee vorken, elk bijna 18cm breed
  • de afstand tussen de binnenkanten van de vorken kan zijn 51,4 cm of 68,6 cm
  • de lengte van de vorken: 91,4 cm, 106,7 cm of 122 cm
  • in de laagste positie is een vork 7,5 cm hoog
  • in de hoogste positie is een vork 19,1 cm hoog, maar sommigen gaan hoger

Dat wil niet zeggen dat er geen handpalletwagens zijn met andere afmetingen. Qua maximaal hefgewicht kom je veel tegen 1500 kg, 2000 kg of 2500 kg.